Kalmary rozmrozić, zalać mlekiem i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie przelać przez sito i wypłukać pod bieżącą wodą. Grzyby namoczyć w wodzie.
W garnku rozgrzać masło klarowane. Wrzucić pietruszkę, marchewkę i seler – wszystkie warzywa starte na jarzynowych oczkach. Po chwili dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojoną białą część pora. Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i suszonym majerankiem oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzucić grzyby, wlać też wodę, w której się moczyły. Przykryć i gotować do miękkości.
Kalmary pokroić tak, by powstały krążki. Wrzucić do gotujących się warzyw. Pod koniec dodać posiekany lubczyk. Gotować najwyżej 10 minut. Zakwasić sokiem z cytryny.
Na talerzu udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek z krótką wizytą na polskim wybrzeżu. Tym razem Ewa odwiedzi...
Z jajkiem poszetowym...
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podgotować w osolonym wrzątku...
Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!
Z grillowanym boczkiem;-)