/ Przepisy / Flaczki z kalmarów

Opis przygotowania

Kalmary rozmrozić, zalać mlekiem i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie przelać przez sito i wypłukać pod bieżącą wodą. Grzyby namoczyć w wodzie.

W garnku rozgrzać masło klarowane. Wrzucić pietruszkę, marchewkę i seler – wszystkie warzywa starte na jarzynowych oczkach. Po chwili dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojoną białą część pora. Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i suszonym majerankiem oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzucić grzyby, wlać też wodę, w której się moczyły. Przykryć i gotować do miękkości.

Kalmary pokroić tak, by powstały krążki. Wrzucić do gotujących się warzyw. Pod koniec dodać posiekany lubczyk. Gotować najwyżej 10 minut. Zakwasić sokiem z cytryny.

Na talerzu udekorować natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 366
Ewa gotuje - odc. nr 366

Kolejny odcinek z krótką wizytą na polskim wybrzeżu. Tym razem Ewa odwiedzi...

 

Podobne przepisy

Koperkowa z ziemniakami

Na jarzynie jak do rosołu i koperku do kiszenia ogórków ugotować wywar...

Rösti

Placek ziemniaczany po helwecku;-)

Pasta z bakłażana

Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wyd ...

Krem z batatów

Zupa ze słodkich ziemniaków;-)

Wróć do listy przepisów