Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać.
Na blasze piekarnikowej ułożyć papier do pieczenia. Wykorzystując dwie tortownice – większą i dużo mniejszą, narysować dwa okręgi (jeden z drugim). Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier, tworząc wieniec. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 110 st. C i suszyć przez 2 godziny. Uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.
Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubić. Mascarpone przełożyć do miseczki, wlać espresso i ekstrakt waniliowy. Posłodzić cukrem pudrem i zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną.
Masę nałożyć na wystudzony wieniec. Udekorować owocami oraz świeżą miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym roku Ewa postanowiła przedłużyć sobie wakacje i zaraz na początku...
Mąkę z kakao przesiać na stolnicę lub kamienny blat...
Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cien ...
Z truskawkami i truskawkowym sosem!
Szybko i smacznie...