Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać.
Na blasze piekarnikowej ułożyć papier do pieczenia. Wykorzystując dwie tortownice – większą i dużo mniejszą, narysować dwa okręgi (jeden z drugim). Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier, tworząc wieniec. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 110 st. C i suszyć przez 2 godziny. Uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.
Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubić. Mascarpone przełożyć do miseczki, wlać espresso i ekstrakt waniliowy. Posłodzić cukrem pudrem i zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną.
Masę nałożyć na wystudzony wieniec. Udekorować owocami oraz świeżą miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym roku Ewa postanowiła przedłużyć sobie wakacje i zaraz na początku...
Masło roztopić w garnku. Jajka wybić do miski...
Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...
Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu, aż się r ...
Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Masę herbatnikową nałożyć do ...