
M±kę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Posolić i wysiekać. Wybić jajko, dodać wodę. Zagnie¶ć ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ½ godziny.
Stolnicę posypać m±k± i rozwałkować schłodzone ciasto, następnie wykleić nim spód i boki formy na tartę (foremka powinna być wysmarowana masłem i wysypana m±k±). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obci±żyć kulkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z obci±żeniem piec przez 15 minut, przez kolejny kwadrans bez.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebule pokrojone w piórka. Na drugiej patelni rozgrzać smalec i zezłocić na nim pokrojone w plasterki kiełbasy.
Jogurt przełożyć do miski. Wybić jajka. Roztrzepać miotełk±. Wsypać ser żółty starty na jarzynowej tarce. Przyprawić sol± i pieprzem. Dorzucić podsmażon± i wystudzon± cebulę oraz posiekany szczypiorek. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód.
Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych na twardo jaj oraz plasterki usmażonej kiełbasy.
Zapiec w temp. 180 st. C (wystarczy 15-20 minut).
Podawać na ciepło. Można udekorować – chociażby ¶wieżym tymiankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa nie wyobraża sobie ¶wi±t Wielkiej Nocy bez białej kiełbasy oraz jajek....
Robiony na miodzie!
Cukinie umyć, odci±ć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli ...
Mięso pokroić na „paluszki”. Przyprawić sol± i pieprzem. Białka ubić ze s ...
Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać m±kę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita ...