Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta jak mazurek

Opis przygotowania

M±kę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Posolić i wysiekać. Wybić jajko, dodać wodę. Zagnie¶ć ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Stolnicę posypać m±k± i rozwałkować schłodzone ciasto, następnie wykleić nim spód i boki formy na tartę (foremka powinna być wysmarowana masłem i wysypana m±k±). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obci±żyć kulkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z obci±żeniem piec przez 15 minut, przez kolejny kwadrans bez.

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebule pokrojone w piórka. Na drugiej patelni rozgrzać smalec i zezłocić na nim pokrojone w plasterki kiełbasy.

Jogurt przełożyć do miski. Wybić jajka. Roztrzepać miotełk±. Wsypać ser żółty starty na jarzynowej tarce. Przyprawić sol± i pieprzem. Dorzucić podsmażon± i wystudzon± cebulę oraz posiekany szczypiorek. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód.

Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych na twardo jaj oraz plasterki usmażonej kiełbasy.

Zapiec w temp. 180 st. C (wystarczy 15-20 minut).

Podawać na ciepło. Można udekorować – chociażby ¶wieżym tymiankiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 359
Ewa gotuje - odc. nr 359

Ewa nie wyobraża sobie ¶wi±t Wielkiej Nocy bez białej kiełbasy oraz jajek....

 

Podobne przepisy

Syrop na ból gardła

Robiony na miodzie!

Placuszki z cukinii

Cukinie umyć, odci±ć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli ...

Kurze paluszki w orzechach

Mięso pokroić na „paluszki”. Przyprawić sol± i pieprzem. Białka ubić ze s ...

Omlet cesarski

Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać m±kę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita ...

Wróć do listy przepisów