Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, zmiksować. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Wsypać kaszę i rodzynki, dodać zmielony twaróg. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno. Delikatnie, za pomocą szpatułki, połączyć z masą serową. Przełożyć do tortownicy (średnica 23 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem). Wyrównać.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 50 minut.
Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i śmietankę. Wsypać kakao. Gdy polewa się zagotuje, pokryć nią sernik.
Podawać z filiżanką herbaty i konfiturą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponieważ Ewa uwielbia odkrywać nowe smaki, postanowiła udać się w kulinarną...
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...
Ser zmielić. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić ...
Biszkopt przełożony rewelacyjną masą z prażonym słonecznikiem!
W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - na puszystą, białą masę ...