/ Przepisy / Naleśniki a'la fast food

Opis przygotowania

Jajka wybić do miski, posolić i zmiksować ręcznym robotem. Dosypać mąkę, dolać mleko i dalej działać mikserem - tak, by powstała gładka masa. Rozcieńczyć wodą - do uzyskania lejącego się, klasycznego ciasta naleśnikowego. Odstawić na ok. pół godziny (wtedy naleśniki lepiej się smażą i ciasto się nie rozrywa).

Grzyby oczyścić szczoteczką i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelnię dać masło, wrzucić cebulę i podsmażyć. Gdy tylko cebula się zeszkli, dorzucić grzyby i podsmażać, aż zmiękną. Zaprawić śmietaną (wersja bez śmietany też pysznie smakuje), dusić jeszcze chwilę, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.

Naleśniki usmażyć na patelni w odrobinie oleju. Surowe parówki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na pół. Na środku każdego naleśnika ułożyć rozkrojoną parówkę, zawinąć boki - tak, by przykryć parówkowe nadzienie. Naleśniki z parówkami ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy dać porcję sosu grzybowego (w rowek pomiędzy parówkami) i posypać startym oscypkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (z funkcją grillowania) na ok. 15-20 minut, by ser się rozpiekł (można też włożyć do mikrofali na 2-3 minuty).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 79
Ewa gotuje - odc. nr 79

Odcinek „młodzieżowy”. Rozpoczynamy program przy wózku z hot-dogami…,...

 

Podobne przepisy

Kanapki z pastą dyniową

Drugie śniadanie dla wegan;-)

Omlet cesarski

Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać mąkę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita ...

Focaccia z oliwą i suszonymi pomidorami

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić d ...

Chleb z czarnuszką na zakwasie

Do pieczenia domowego chleba należy zabrać się 4, a nawet 5 dni wcześniej, bowiem tyle czasu zajmuje zrobienie zakwasu żytniego.

Wróć do listy przepisów