Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić jarzyny. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucić posiekany czosnek. Przyprawić kurkumą i zalać wodą. Przyprawić pokrojonym w plastry imbirem. Przykryć i gotować do miękkości.
Pod koniec dorzucić posiekaną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach zmiksować i zakwasić sokiem z cytryny.
Na talerzu udekorować jogurtem oraz posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Od czasu do czasu, chociażby przed świętami, warto nieco zwolnić, złapać...
Obierki z ziemniaków przesypać na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia...
Smak dzieciństwa i hit... szkolnych stołówek!
Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze...
Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki...