Wodę zagotować i posolić – 30 g soli na 1 litr wody. Odstawić do przestudzenia.
Słoiki wyparzyć. Warzywa umyć. Na dno dużego słoika dać koper, 2 ząbki czosnku i kawałek obranego chrzanu. Warstwami ułożyć warzywa – obraną i pokrojoną w grube plastry marchewkę, pokrojoną kapustę, różyczki brokułu, małe papryki (bez ogonków), różyczki kalafiora i małe ogórki. Na wierzchu ponownie dać koper, chrzan i czosnek.
Zalać solanką. Przykryć lecz nie dokręcać. Po tygodniu szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki lub spiżarni.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesień to cudna pora roku! Jesienią, zwłaszcza tą polską złotą, warto spędzać...
Z grillowanym boczkiem;-)
Idealny na chłodne dni;-)
Kapusta chińska na ciepło;-)
Z grzanką i fetą;-)