/ Przepisy / Filet z indyka z warzywami na parze

Opis przygotowania

Mięso skropić oliwą. Oprószyć suszonymi ziołami. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą. Przełożyć do zamykanego naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Do woreczka wrzucić kilka różyczek brokułu i kalafiora, groszek cukrowy i pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w talarki marchewkę i ostrą paprykę. Na warzywach ułożyć zamarynowany filet i „powtórzyć” wszystkie jarzyny. Worek szczelnie zamknąć i umieścić w naczyniu do gotowania na parze (wystarczy koszyczek nad wrzątkiem w garnku). Przykryć i dusić do miękkości.

Podawać z oliwą pietruszkową. Garść natki pietruszki drobno posiekać i zmiksować z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 349
Ewa gotuje - odc. nr 349

Od czasu do czasu, chociażby przed świętami, warto nieco zwolnić, złapać...

 

Podobne przepisy

Zapiekanka pod beszamelem

Brokuł i kalafiora podzielić na cząstki, pora pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Wszy ...

Fasolka po bretońsku

Schroniskowy klasyk, ale z białą kiełbasą!

Knedle z morelami

Marillenknödel!

Wróć do listy przepisów