Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Papryka z rozmarynem

Opis przygotowania

Paprykę ułożyć na blasze piekarnikowej, wyścielonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez 20-30 minut.

Po tym czasie wyjąć z pieca i włożyć na kilka minut do rękawa odpornego na wysoką temperaturę. Zaparzyć.

Gdy papryka lekko przestygnie, zdjąć skórkę. Każdy owoc przekroić wzdłuż na pół i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w paski o szerokości mniej więcej 2 cm. Ułożyć w naczyniu o płaskim dnie. Oprószyć solą, przecisnąć i rozsmarować ząbek czosnku. Posypać rozmarynem, skropić oliwą. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy. Zalać oliwą, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Podawać na pieczywie. Papryka może być samodzielnym daniem, przystawką lub dodatkiem do mięs. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło – po podgrzaniu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 344
Ewa gotuje - odc. nr 344

Ewa uwielbia sezonowość, więc tym razem potrawy inspirowane będą porą roku....

 

Podobne przepisy

Kapusta po góralsku

Kapustę kiszoną ugotować. Słodką poszatkować, zalać szklanką wody, dodać ziele angiel ...

Ogórki małosolne

Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki...

Tort warzywny

Cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i zetrzeć ...

Smarowidło z Jaśka

Doskonałe z chlebem i kiszonym ogórkiem!

Wróć do listy przepisów