Udka ułożyć w zamykanym pojemniku. Zalać solanką, przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić obrane i pokrojone marchewki oraz czosnek, przyprawić liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim. Zmniejszyć ogień. Włożyć udka z solanki. Dodać lubczyk, przykryć i parzyć przez 30 minut (w temp. 80 st. C).
Po tym czasie mięso wystudzić i osuszyć. Nadziać na haki. Wędzić przez 3-4 godziny w temp. 60 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa zaprosi widzów na niezwykłą jajecznicę – nie...
Delikatny filet z brzoskwiniami i ryżem;-)
Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...
W wersji klasycznej, z masłem i koperkiem...
Znamy je jako "dewolaje"...