Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Nugat orzechowy

Opis przygotowania

Orzechy uprażyć w piekarniku i – za pomocą ściereczki – pozbawić skórki (wystarczy zawinąć i potrzeć). Cukier trzcinowy wsypać na suchą patelnię i postawić na kuchence. Gdy zacznie się karmelizować, dodać orzechy i dokładnie wymieszać – tak, by pokryły się karmelem. Przełożyć na deskę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić do wystudzenia. Następnie drobno posiekać.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier puder i utrzeć. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Śmietankę schłodzić, przełożyć do wysokiego pojemnika i też ubić. Delikatnie połączyć z pianą i utartymi żółtkami. Wsypać orzechy, wlać miód pitny. Wymieszać i przelać do foremki keksowej wyścielonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.

Maliny przełożyć do garnka, posłodzić i gotować, aż owoce się rozpadną. Przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny, wymieszać.

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny – tak, by powstał rzadki lukier. Przełożyć do dozownika.

Na talerzu zrobić lustro z sosu. Na sos wycisnąć kilka kropel lukru. Połączyć za pomocą patyczka do szaszłyków, robiąc wzorek. Ułożyć 2-3 kawałki musu orzechowego. Udekorować melisą cytrynową.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 324
Ewa gotuje - odc. nr 324

W 1364 roku krakowski rajca Mikołaj Wierzynek wydał słynną ucztę, którą...

 

Podobne przepisy

Babka cud

Masło utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białek, stopniowo wmieszać do utartego mas ...

Makaroniki francuskie z białą czekoladą

Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Pod koniec utrwalić 4 łyżkami cukru p ...

Ciasto ucierane z morelami

3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...

Ciasto z rabarbarem

Na stolnicę przesiać mąkę tortową, dosypać krupczatkę...

Wróć do listy przepisów