Orzechy uprażyć w piekarniku i – za pomocą ściereczki – pozbawić skórki (wystarczy zawinąć i potrzeć). Cukier trzcinowy wsypać na suchą patelnię i postawić na kuchence. Gdy zacznie się karmelizować, dodać orzechy i dokładnie wymieszać – tak, by pokryły się karmelem. Przełożyć na deskę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić do wystudzenia. Następnie drobno posiekać.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier puder i utrzeć. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Śmietankę schłodzić, przełożyć do wysokiego pojemnika i też ubić. Delikatnie połączyć z pianą i utartymi żółtkami. Wsypać orzechy, wlać miód pitny. Wymieszać i przelać do foremki keksowej wyścielonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
Maliny przełożyć do garnka, posłodzić i gotować, aż owoce się rozpadną. Przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny – tak, by powstał rzadki lukier. Przełożyć do dozownika.
Na talerzu zrobić lustro z sosu. Na sos wycisnąć kilka kropel lukru. Połączyć za pomocą patyczka do szaszłyków, robiąc wzorek. Ułożyć 2-3 kawałki musu orzechowego. Udekorować melisą cytrynową.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W 1364 roku krakowski rajca Mikołaj Wierzynek wydał słynną ucztę, którą...
Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić...
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Uperfumować cukrem waniliowym...
Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co ...