Warzywa korzeniowe umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć w garnku, na maśle. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojony w plastry czosnek, wymieszać. Po chwili wlać wino i podgrzewać, aż alkohol odparuje.
Boczniaki umyć i pokroić w paski – tak, by przypominały flaki. Delikatnie przełożyć do garnka, zalać wodą (w wersji „na bogato” rosołem), przyprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim, roztartym w dłoniach majerankiem oraz imbirem. Przykryć i dusić tak długo, aż grzyby zmiękną. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Podawać udekorowane natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa postanowiłam przypomnieć kilka przepisów, które gościły na...
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem...
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...
Surowe buraki obrać i utrzeć na drobnej tarce...
Zwana też sałatką polską;-)