/ Przepisy / Ciasto z kremem orzechowym

Opis przygotowania

Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, gdy wchłoną alkohol, pokroić je w kostkę.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubić na sztywną pianę - ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do formy lub tortownicy. Piec około 30 minut w temp. 180 st. C. Ostudzić i nasączyć ponczem z mocnej herbaty i odrobiny czystej wódki.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać porcjami gotowy krem mleczno-orzechowy. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać.

Krem wyłożyć na biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Nałożyć do rękawa cukierniczego. Zrobić rozetki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 122
Ewa gotuje - odc. nr 122

Kogut w śmietanie, ciasto z kremem orzechowym i suszonymi śliwkami W kolejnym...

 

Podobne przepisy

Makowiec

Razy dwa!

Ciasto imprezowe

Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc...

Ciasteczka - pierożki

Drożdże posłodzić i odstawić. Mąkę wysiekać z masłem, dodać jajka, drożdże z cukrem ( ...

Babka meksykańska

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, cukier waniliowy i kakao, wrzucić masło...

Wróć do listy przepisów