Masło roztopić. Dodać kakao, następnie cukier. Wymieszać. Dolać wodę oraz espresso. Po wystudzeniu partiami dodać mleko w proszku. Uprażone wcześniej migdały posiekać, herbatniki pokruszyć, dosypać do masy. Dolać rum i dokładnie wymieszać. Za pomocą folii spożywczej zrobić zgrabne wałki. Wstawić do lodówki. Po ok. 4 godzinach wyjąć, zdjąć w folię, oprószyć cukrem pudrem, zawinąć w szary papier (tak, by część leniucha wystawała), przewiązać rafią.
Podawać pokrojone w krążki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek „Ewa gotuje” zdominują potrawy kuchni litewskiej....
Na płatkach!
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Utrwalić cukrem - miks ...
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsys ...
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i ...