
Rybę dokładnie umyć. Ułożyć w zamykanym pojemniku. Do miseczki wlać sos teryiaki, sok z limonki i miód. Wymieszać. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać imbir i ponownie wymieszać. marynatą posmarować filety rybne, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzany ruszt lub patelnię grillową posmarować olejem kokosowym. Ułożyć kawałki łososia (skórą do dołu) i grillować 4-5 minut. Przewrócić na drugą stronę (po odwróceniu ryba powinna piec się znacznie krócej). Trzeba przy tym uważać, by nie „wysuszyć” łososia – ryba powinna zostać soczysta w środku i lekko różowa.
Przed podaniem posypać prażonym sezamem – wystarczy na suchą patelnię wsypać ziarenka sezamu i uprażyć na złoty kolor. Jako dodatek najlepszy jest ryż.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek inspirowany będzie kuchnią japońską. Gotowanie rozpocznie...
Nóżki natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. ...
Filety z dorsza rozmrozić, pokroić na zgrabne kawałki, posypać solą ze wszystkich str ...
A do tego ryż z rodzynkami...
Pomidory naciąć na czubku, włożyć na chwilę do wrzątku, po czym obrać ze skórki. Prze ...