Fasolę namoczyć i ugotować w osolonym wrzątku (szczypta soli). Wsypać do miksera, dodać żółtka, kakao, olej, proszek do pieczenia oraz cukier i cukier waniliowy. Zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć z masą fasolową. Wrzucić czekoladę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekane, prażone migdały i żurawinę.
Przelać do tortownicy (wysmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąką kukurydzianą) i piec przez 45-50 minut w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu udekorować cukrem pudrem. Podawać z konfiturą z żurawiny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym programie Ewa postanowiła zabrać widzów na kulinarne pogranicze Teksasu...
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszy ...
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze sto ...
Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko ...
Przygotowanie ciasta zacząć od zrobienia masy śliwkowej...