
Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Po chwili smażenia dorzucić mięso. Wymieszać. Gdy się podsmaży, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz groszek. Przyprawić solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem i liściem laurowym. Wlać sos Worcester oraz Guinness’a. Gdy piwo odparuje, dodać przecier pomidorowy oraz bulion wołowy. Wymieszać i odparować.
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać masło i mleko, utłuc.
Mięso z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego. Nałożyć ziemniaki. Wyrównać. Posypać tartym serem żółtym.
Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (pod koniec z funkcją grillowania).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponieważ wielu naszych rodaków na swoją nową ojczyznę wybrało Irlandię,...
Podane z ziemniakami confit...
Nowy pomysł na stek;-)
Grecka klasyka na polskim stole;-)
Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, włożyć do zamykanego naczynia, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą...