
Pietruszkę obrać, pokroić w plastry i przesmażyć w garnku, na mocno rozgrzanym maśle. Dodać pokrojoną cebulę, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie zalać winem. Dorzucić obraną i pokrojoną gruszkę. Gdy alkohol odparuje, wlać bulion, przykryć i ugotować do miękkości.
Dodać ser pleśniowy. Zmiksować. Przyprawić solą. Wycisnąć sok z cytryny.
Na talerzu udekorować prażonymi orzechami włoskimi (można je lekko przesiekać) oraz natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zaskakującą w smaku zupę-krem z gruszki...
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem...
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na maśle...
Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku...
Litewski przysmak! A zwie się kugelis;-)