Rybę przyprawić solą i pieprzem. Pokroić na kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego wcześniej oliwą.
Mielone orzechy wymieszać z parmezanem. Wlać miód – tyle, by składniki się posklejały. Przełożyć na rybę, lekko docisnąć. Dorzucić pokrojoną w plastry marchewkę.
Piec przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Zrobić sos. Maliny podsmażyć na rozgrzanym maśle. Gdy owoce zmiękną, przetrzeć przez sitko. Przyprawić solą i cukrem. Dodać sok z cytryny. Zagotować.
Dorsza z marchewką ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny. Obok dać nieco sosu malinowego.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zaskakującą w smaku zupę-krem z gruszki...
Z boczkiem i zielonymi szparagami;-)
Szybko i bardzo dietetycznie;-)
Wigilijna ryba nieco inaczej...
Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.