Z łososia odciąć skórę. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego naczynia. Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na kwadraty (powinno ich być dwa razy więcej niż kawałków łososia).
Zamarynowaną rybę ułożyć na kwadracie ciasta, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem, przykryć drugim kwadratem i skleić (na brzegach można zrobić wzorki, np. widelcem). W ten sposób przygotować wszystkie kawałki ryby, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C. Piec przez 30 minut.
Podawać z sosem cytrynowym oraz sałatką z rukoli i granatu (owoc przekroić, pałką wybić pestki), skropioną winegretem na cytrynie (1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, oliwa).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa ugotuje krem porowo-ziemniaczany. Jako danie główne przygotuje łososia...
Hot-dog z... rybą;-)
Latynoska przystawka z zawojską rybą;-)
Wigilijna ryba nieco inaczej...
Podane na sosie grzybowym;-)