Mąkę przesiać na stolnicę – wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka, dodać śmietanę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić rękoma. Gładkie ciasto podzielić na dwie części. Jedną odłożyć, do drugiej dodać łyżkę kakao i jeszcze raz wyrobić. Oba kawałki ciasta włożyć do woreczków i wstawić do lodówki na ½ godziny.
Po tym czasie rozwałkować (podsypując mąką) i pokroić w paski. Naprzemiennie ułożyć w formie do tarty (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Brzegi skleić. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem i obciążyć kulkami do ślepego pieczenia. Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez 10 minut. Wystudzić.
Do serka mascarpone wrzucić miąższ z laski wanilii. Posłodzić cukrem pudrem. Zmiksować. Dodać ubitą śmietankę. Wymieszać. Wyłożyć na tartę.
Truskawki pokroić na plastry. Ułożyć na kremie – tworząc rozetę. Posmarować tężejącą galaretką. Udekorować listkami mięty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Sezon grillowy rozkręcił się na dobre, więc Ewa przyrządza mnóstwo potraw...
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobnion ...
Na mące migdałowej!
W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - na puszystą, białą masę ...
Masło, cukier i mleko zagotować i ostudzić...