Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Oprószyć solą.
Do miski wycisnąć sok z cytryny. Zetrzeć trochę imbiru. Przecisnąć czosnek. Dodać kurkumę, paprykę oraz chili. Wlać oliwę, wymieszać. Marynatą polać mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Na każdy patyczek nabić kolejno kawałek zamarynowanego mięsa, kawałek ananasa i cebulkę – tak działać, aż do wyczerpania składników. Upiec na mocno rozgrzanym ruszcie.
Podawać z grillowaną polentą. Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej wody, przelać do osolonego wrzątku (1 ½ szklanki) i ugotować „na gęsto”. Przełożyć do foremki keksowej wyścielonej papierem do pieczenia. Gdy zastygnie, pokroić na plastry i opiec na ruszcie.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Sezon grillowy rozkręcił się na dobre, więc Ewa przyrządza mnóstwo potraw...
Na białym winie...
Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić...
Mięso odkroić od kości, podzielić na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą, pieprzem ...
Z piekarnika!