Mięso przełożyć do miski. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem, mieloną kolendrą oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrobić (powinno odchodzić od miski).
Dłonie zwilżyć wodą. Uformować kotlety. Obtoczyć w mące. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Serwować z panczkrautem. Można udekorować gałązką tymianku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...
Rosół podgrzać w rondelku, dodać masło i podgrzewać do chwili, aż tłuszcz się rozpuśc ...
Mięso natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić świeżo zmielonym ...
Z grzybami i żurawiną!
Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Mięso pokroić w dość dużą kost ...