Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Nóżki i piersi kaczki confit

Opis przygotowania

Nóżki i piersi natrzeć solą z każdej strony. Włożyć do zamykanego pojemnika, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie wyjąć z lodówki, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do garnka ze smalcem – skórą do dołu. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w tłuszczu.

Gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez mniej więcej 3 godziny. Od czasu do czasu sprawdzić, czy kaczka nie przywiera do dna.

Po ugotowaniu mięso powinno odchodzić od kości. Jeśli tłuszcz nie przykrywa mięsa, to mniej więcej w połowie gotowania udka trzeba przewrócić na drugą stronę.

Po ugotowaniu tłuszcz zlać i wykorzystać do innej potrawy.

Podawać z domowymi buraczkami ze słoika.

Jeśli zależy nam na chrupiącej skórce, mięso wystarczy zapiec w piekarniku pod grillem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 257
Ewa gotuje - odc. nr 257

W wigilię Wszystkich Świętych Ewa Wachowicz zaprosi widzów na potrawy z...

 

Podobne przepisy

Kotlety indycze w fistaszkach

Indyk w orzechowej panierce;-)

Serowiec

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać...

Kaszanka z kiszoną kapustą

Kiszka z rusztu inaczej;-)

Gęś nadziewana

Gęś rozmrozić. Ze środka wyjąć podroby. Wszystko umyć. Tuszkę osuszyć i dobrze natrze ...

Wróć do listy przepisów