Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto czekoladowe z buraczkami

Opis przygotowania

Ugotowane i wystudzone buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić.

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i zmiksować. Gdy jaja zbieleją, dolać wystudzoną, lecz ciągle płynną czekoladę. Ponownie zmiksować. Dodać miąższ z laski wanilii. Zmiksować.

Do mąki wsypać kakao i sodę. Przesiewając, dodać do masy – wraz z olejem (stopniowo i na przemian, cały czas miksując). Dorzucić sól i buraczki. Ostatni raz zmiksować.

Ciasto przelać do tortownicy (średnica 25 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, spód dodatkowo wyłożony papierem do pieczenia). Wyrównać.

Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piec przez około 1 godzinę.

Po wystudzeniu udekorować białą czekoladą, startą na tarce o drobnych oczkach.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 241
Ewa gotuje - odc. nr 241

Po świętach wszystkim należy się chwila kulinarnego oddechu, przydadzą...

 

Podobne przepisy

Rolada z marchewką

Ciasto z zaskakującym farszem...

Mus czekoladowy

W naczyniu do kuchenki mikrofalowej wymieszać kawałki czekolady, kawę i rum. Roztopić ...

Bułeczki cynamonowe

Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz wodą. Odstawić...

Dżem z cukinii

Startą cukinię gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości...

Wróć do listy przepisów