Cukier i drożdże rozpu¶cić w mleku, wmieszać 5 łyżek m±ki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosn±.
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręk± przez około 30 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto potroi swoj± objęto¶ć (co może potrwać nawet 1 ½ godziny), wyłożyć na posmarowan± masłem formę o wymiarach 25 x 36 cm i odstawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło.
Z masła, m±ki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. Zimn± kruszonk± posypać ciasto (można zetrzeć na tarce) i piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W następnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakuj±c± zupę pomidorow± z...
M±kę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ...
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Naprzemiennie z mlekiem dodawać m±kę przes ...
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę przesiać m±kę z pros ...
Do dużej miski przesiać m±kę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...