Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto z suszonymi ¶liwkami

Opis przygotowania

Na stolnicę przesiać m±kę i proszek do pieczenia. Dodać cukier puder i zimne masło. Wysiekać. Wybić jajko, dodać ¶mietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnie¶ć ciasto. Rozwałkować, przełożyć do formy (natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce.

Masło z cukrem roztopić w garnku, dodać kakao i ¶mietanę. Wymieszać. Zdj±ć z ognia. Wystudzić. Wybić jajka. Zmiksować. Dodać pokrojone ¶liwki, żurawinę, rodzynki i lekko przesiekane orzechy laskowe. Wymieszać i wyłożyć na schłodzone ciasto. Wyrównać.

Piec przez 35-40 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

Udekorować lukrem – wycisn±ć sok z cytryny i dodać tyle cukru, ile zabierze.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 228
Ewa gotuje - odc. nr 228

Odcinek ¶liwkowy. Pracę w kuchni Ewa zacznie od słodkiej zupy na ¶wieżych...

 

Podobne przepisy

Ciasto z rabarbarem

Na stolnicę przesiać m±kę tortow±, dosypać krupczatkę...

Tort angielski

Wyspiarska wersja krakowskiego piszingera...

Ciasto drożdżowe z czekolad±

A na wierzchu kruszonka...

Mus czekoladowy z mango

Mała rzecz a cieszy!

Wróć do listy przepisów