Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do jogurtu z cukrem dolać lekko wystudzoną żelatynę. Dobrze wymieszać (najlepiej robotem, by nie powstały grudki). Dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Wsypać borówki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do formy – najlepiej z ceramicznym spodem i silikonową obręczą (tradycyjną formę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz). Wstawić do lodówki, by sernik stężał.
Zrobić krem. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Posmarować wierzch schłodzonego sernika. Udekorować borówkami i świeżą miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi błyskawiczną sałatkę z kuskusem. Następnie...
Brzoskwinie pokroić na kawałki. Galaretkę z żelatyną rozpuścić we wrzątku...
Jajka wybić do dużej miski. Roztrzepać miotełką, dodać cukier i cukier waniliowy. Wym ...
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do ...
Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...