Mięso umyć, osuszyć i w razie potrzeby wyczyścić. Następnie podzielić na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki. Przełożyć do zamykanego naczynia, zalać maślanką, przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć z maślanki, obtoczyć w drobno pokruszonych krakersach i upiec w piekarniku na złoty kolor (temp. 170-180 st. C, czas zależy od wielkości kawałków mięsa).
Podawać z ulubionymi sosami, dipami lub na sałacie z dressingiem musztardowym. Wymienione w przepisie składniki wystarczy wymieszać (chili najpierw drobno siekamy), przy czym robiąc dressing musztardowy warto zachować następującą kolejność – miód łączymy z musztardą, stopniowo wlewamy oliwę (cały czas mieszając), na samym końcu dodajemy sok z cytryny i wszystko jeszce raz dokładnie mieszamy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi błyskawiczną sałatkę z kuskusem. Następnie...
Delikatny filet z brzoskwiniami i ryżem;-)
Wędzonka na biwak!
Słodko-kwaśne, w stylu azjatyckim...
Znamy je jako "dewolaje"...