Jajka wybić do miski, utrzeć z cukrem i miodem. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao i solą. Wraz z olejem stopniowo dodać do utartych jajek i zmiksować.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Śliwki pokroić na kawałki. Dodać do ciasta. Wsypać orzechy i wymieszać – tak, by ciasto obkleiło jabłka i bakalie. Przełożyć do prostokątnej formy, natłuszczonej masłem i oprószonej mąką (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Wyrównać i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piec do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa proponuje kurczaka nadziewanego wątróbką, surówkę z buraczków...
Belgijski przysmak nieco inaczej!
W sezonie to pozycja obowiązkowa!
Zaskakujący w smaku!
Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodów ...