/ Przepisy / Empanadillas

Opis przygotowania

Mąkę przesiać, dodać smalec, sól i wodę. Wyrobić. Przełożyć do miski. Przykryć i odstawić do lodówki na pół godziny.

Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na oliwie. Wymieszać z serem kozim. Dodać posiekane oliwki. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać kilka listków świeżego oregano. Wymieszać.

Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie, ściągnąć skórę i pokroić w równą kostkę. Czosnek rozetrzeć z solą na purée. Przesmażyć na patelni na oliwie. Dodać pomidory. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać gruszkę pokrojoną w kostkę oraz kilka poszarpanych listków bazylii.

Zimne ciasto rozwałkować. Wykroić krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Farsz można przełożyć do rękawa - będzie łatwiej nakładać.

Empanadillas usmażyć w mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać na mieszance sałat - z oliwą oraz oliwkami. Salsę nałożyć do oddzielnego naczynia.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 203
Ewa gotuje - odc. nr 203

Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza na smażone, hiszpańskie pierogi empanadillas...

 

Podobne przepisy

Sałatka z wołowiną i jajkiem poszetowym

Solidna porcja białka i witamin!

Kanapki z tofu, rukolą i pastą z suszonych pomidorów

Idealne na drogę, w góry czy do szkoły...

Ryż po zanzibarsku

Na mleczku kokosowym!

Kasza gryczana kiszona

Z czosnkiem!

Wróć do listy przepisów