Mąkę przesiać, dodać smalec, sól i wodę. Wyrobić. Przełożyć do miski. Przykryć i odstawić do lodówki na pół godziny.
Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na oliwie. Wymieszać z serem kozim. Dodać posiekane oliwki. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać kilka listków świeżego oregano. Wymieszać.
Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie, ściągnąć skórę i pokroić w równą kostkę. Czosnek rozetrzeć z solą na purée. Przesmażyć na patelni na oliwie. Dodać pomidory. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać gruszkę pokrojoną w kostkę oraz kilka poszarpanych listków bazylii.
Zimne ciasto rozwałkować. Wykroić krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Farsz można przełożyć do rękawa - będzie łatwiej nakładać.
Empanadillas usmażyć w mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać na mieszance sałat - z oliwą oraz oliwkami. Salsę nałożyć do oddzielnego naczynia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza na smażone, hiszpańskie pierogi empanadillas...
Solidna porcja białka i witamin!
Idealne na drogę, w góry czy do szkoły...
Na mleczku kokosowym!
Z czosnkiem!