Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciacho od Marzenki

Opis przygotowania

Jajka wybić do dużej miski. Roztrzepać miotełką, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jajecznej. Wszystko zmiksować ręcznym robotem.

Wlać olej. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i posiekać nożem na plasterki (nie muszą być cienkie). Wrzucić do miski z gładkim ciastem, wymieszać. Na końcu dodać posiekane orzechy włoskie. Wymieszać wszystko delikatnie drewnianą łyżką - tak, by ciasto oblepiło pokrojone jabłka.

Masa powinna być półpłynna (stąd ta zmienna liczba jajek - jeśli są duże, to wystarczą dwa; jeśli małe, lepiej od razu dać trzy). Blachę prostokątną, klasyczną (24x38 cm), posmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Ciasto przełożyć do formy, wygładzić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na mniej więcej godzinę i dziesięć minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 54
Ewa gotuje - odc. nr 54

Tym razem lekcja gotowania dla najmłodszych. Ewa Wachowicz ugotuje bulion...

 

Podobne przepisy

Grzybki

Mąkę i masło wysiekać nożem. Dolać śmietanę, wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. ...

Sernik straciatella

Inspirowany włoskimi lodami z czekoladą...

Gruszki w czerwonym winie

Cukier zalać w garnku winem i postawić na ogniu. Dodać przyprawy. Powoli odparować po ...

Jabłecznik z lukrem z białek

Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...

Wróć do listy przepisów