Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Mięso pokroić w dość dużą kostkę, obsmażyć ze wszystkich stron - na oliwie, w garnku o grubym dnie. Dodać masło i mąkę, wymieszać. Stopniowo dolać bulion, wodę i wino. Przykryć i zagotować.
Doprawić solą i pieprzem. Dodać tymianek, liście laurowe i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić łodygę selera naciowego i marchew (pokrojone na kawałki). Dodać usmażoną cebulę i groszek. Przykryć i gotować do miękkości.
Podawać z makaronem penne, posypane natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wołowina po toskańsku i cantuccini. Pani Ewa przygotuje wołowinę w sosie...
Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 s ...
Mięso pokroić na dość grube plastry. Obsmażyć z obu stron na maśle...
Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwa ...
Makaron po rzymsku!