Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Gdy masa będzie gładka, dodać po jednym jajku - ciągle ucierając (jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż zimne, z lodówki, mogłyby zwarzyć masę). Dorzucić skórkę z cytryny i szczyptę soli.
Mąkę pszenną przesiać wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodać do masy cały czas ucierając. Na samym końcu dać kilka łyżek śmietany (ciasto nie powinno być zbyt gęste).
Dużą tortownicę (średnica 28 cm, może też być klasyczna prostokątna forma) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać i ułożyć śliwki skórką do dołu. Piec w temperaturze 180 st. C przez 40-50 minut.
Cukier rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę (zamiast wody można użyć soku z cytryny. Takim lukrem (powinien mieć konsystencję śmietany) udekorować ciasto.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W pierwszym programie po wakacjach Ewa Wachowicz proponuje dietę owocowo-warzywną....
Miękkie masło utrzeć z cukrem i miąższem z laski wanilii. Wmiksować jajko...
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić ...
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Uperfumować cukrem waniliowym...
Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc...