Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tort kryształki

Opis przygotowania

Dno tortownicy o ¶rednicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Jajko z cukrem utrzeć na gładk± kremow± masę. Wmieszać przesian± m±kę, proszek do pieczenia i oliwę. Przelać do formy (dno tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłu¶cić). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10-15 minut, aż się delikatnie zrumieni. Wyj±ć, wystudzić.

Trzy różnokolorowe galaretki rozpu¶cić w trzech oddzielnych szklankach gor±cej wody i przelać na talerze (wody dać mniej niż zaleca przepis na opakowaniu - po zastygnięciu galaretki łatwiej będzie pokroić w zgrabne kwadraciki).

Żelatynę rozpu¶cić w letnim mleku. ¦mietanę ubić, dodać cukier i mleko z żelatyn±. Mieszać, aż zacznie tężeć. Delikatnie wmieszać kostki galaretki. Wstawić do lodówki. Jak całkowicie zastygnie, wyj±ć, ułożyć połówki truskawek i zalać rozrobion± wcze¶niej galaretk± truskawkow±.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 23
Ewa gotuje - odc. nr 23

Tuż przed Dniem Dziecka Ewa Wachowicz zrobi nale¶niki. Zademonstruje też...

 

Podobne przepisy

Ciasto z jabłkami

M±kę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać m±kę krupczatkę...

Ciasteczka słoneczka

M±kę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i ¶mietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodów ...

Ciasto ucierane z morelami

3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodaj±c stop ...

Muffinki pomarańczowe

Bardzo aromatyczne!

Wróć do listy przepisów