Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Torcik orzechowy

Opis przygotowania

Orzechy wymieszać z m±k± i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki i cało¶ć delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej m±k±. Piec w temp. 160 st. C przez ok. 45 minut. Wystudzić.

Na mleku ugotować gęsty budyń. Wystudzić, następnie utrzeć z masłem i cukrem pudrem. Dodać kieliszek spirytusu.

Przygotować masę. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodać kajmak - cały czas ucieraj±c. Pod koniec dolać spirytus.

Ciasto przekroić na pół, wyłożyć połowę kremu, na krem wysypać równomiernie grubo pokruszone bezy, nałożyć resztę kremu, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki tortu udekorować mas± kajmakow±, obsypać siekanymi orzechami (wcze¶niej można je uprażyć w piekarniku - 10 minut, 200 st. C).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 173
Ewa gotuje - odc. nr 173

W tym odcinku - goł±bki ziemniaczane i tort orzechowy

 

Podobne przepisy

Ciasto herbaciane

Na mleku!

Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniem

Z rodzynkami... Pachn±ca cynamonem!

Tort czekoladowo-kokosowy

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, m±kę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszać. Cia ...

Placek razowy z rabarbarem

Do m±ki dodać proszek do pieczenia i cukier puder...

Wróć do listy przepisów