Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Torcik marchewkowy

Opis przygotowania

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną, mielone cynamon i goździki, sól i proszek do pieczenia.

Do ciasta dodać zmielone migdały (bez skórki) i drobno zmieloną marchewkę. Cały czas mieszając dolać Kirschwasser. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta. Przelać do okrągłej formy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) i piec 50 minut w temp. 180 st. C.

Upieczone i wystudzone ciasto posmarować cienką warstwą konfitury z moreli. Udekorować marcepanowymi marchewkami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 62
Ewa gotuje - odc. nr 62

Tym razem pani Ewa przygotuję jedną ze sztandarowych potraw kuchni chińskiej:...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka wycinanki

Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę i jajko. W ...

Sernik z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą...

Ciasto dokładnie zważone

Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki ...

Piszinger błyskawiczny

Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcześniej wstawić słoik do m ...

Wróć do listy przepisów