Kakao, wodę, cukier i masło zagotować i wystudzić. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i żółtka. Wymieszać. Połączyć z pianą ubitą z białek.
Z podanych składników zrobić masę. Do sera dodać masło, żółtka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać z pianą z białek.
Ciasto przełożyć do foremki - na wierzchu rozłożyć masę serową (formując kilka okrągłych, stykających się ze sobą „placuszków"). Piec przez około 50 minut w temp. 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Placki ziemniaczane, surówka z białej rzodkwi, serownik-murzynek wariacje...
Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...
Mleko wlać do rondelka, postawić na kuchence...
Rogaliki po francusku...
A kwiaty z ananasa...