/ Przepisy / Snikers

Opis przygotowania

Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. M±kę ostrożnie poł±czyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do piany z żółtkami. Ciasto przełożyć na duż± blachę, piec przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 równe połowy.

Zrobić ciasto orzechowe. Białka ubić z cukrem, dodać m±ki poł±czone z proszkiem do pieczenia i posiekane orzechy. Można dodać łyżkę płynnego miodu. Przełożyć na blachę wyłożon± papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st. C (powinno się lekko zrumienić) przez około 45 minut.

W   3/4  szklanki mleka rozmieszać m±kę oraz żółtka (najlepiej mikserem). Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gor±cego mleka wlać przygotowan± wcze¶niej zawiesinę i ugotować budyń. Ostudzić. Kostkę masła utrzeć z niewielk± ilo¶ci± cukru pudru. Dodawać po łyżce ostudzony budyń. Na końcu dodać kakao. Można dolać kieliszek spirytusu.

Mleko skondensowane słodzone gotować na wolnym ogniu przez około 1   1/2  godziny. Wystudzić i otworzyć puszkę. Można też kupić gotowa masę kajmakow± lub karmelow± w puszce.
Biszkopt posmarować około   3/4  masy. Nałożyć ciasto orzechowe. Na ciasto masę kajmakow±. Przykryć drug± połowa biszkopta. Wierzch posmarować reszt± masy. Posypać orzechami. Oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień - po schłodzeniu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 119
Ewa gotuje - odc. nr 119

Kapu¶niaczki babuni, ciasto snikers. Na tydzień przed Bożym Narodzeniem...

 

Podobne przepisy

Kocie oczka

M±kę przesiać z cukrem pudrem. Wysiekać z zimnym masłem. Wbić jajko. Zawin±ć w folię ...

Biszkopty z oliwkami

Na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpu¶ci, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki...

Sernik bananowy

Twarożek zemleć wraz z obranymi ze skórki bananami, poł±czyć z żółtkami, miodem, ubit ...

Szyszki

Krówki i masło roztopić, dodać kakao i miód. Po lekkim ostudzeniu wsypać ryż i formow ...

Wróć do listy przepisów