Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Snikers

Opis przygotowania

Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. M±kę ostrożnie poł±czyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do piany z żółtkami. Ciasto przełożyć na duż± blachę, piec przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 równe połowy.

Zrobić ciasto orzechowe. Białka ubić z cukrem, dodać m±ki poł±czone z proszkiem do pieczenia i posiekane orzechy. Można dodać łyżkę płynnego miodu. Przełożyć na blachę wyłożon± papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st. C (powinno się lekko zrumienić) przez około 45 minut.

W   3/4  szklanki mleka rozmieszać m±kę oraz żółtka (najlepiej mikserem). Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gor±cego mleka wlać przygotowan± wcze¶niej zawiesinę i ugotować budyń. Ostudzić. Kostkę masła utrzeć z niewielk± ilo¶ci± cukru pudru. Dodawać po łyżce ostudzony budyń. Na końcu dodać kakao. Można dolać kieliszek spirytusu.

Mleko skondensowane słodzone gotować na wolnym ogniu przez około 1   1/2  godziny. Wystudzić i otworzyć puszkę. Można też kupić gotowa masę kajmakow± lub karmelow± w puszce.
Biszkopt posmarować około   3/4  masy. Nałożyć ciasto orzechowe. Na ciasto masę kajmakow±. Przykryć drug± połowa biszkopta. Wierzch posmarować reszt± masy. Posypać orzechami. Oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień - po schłodzeniu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 119
Ewa gotuje - odc. nr 119

Kapu¶niaczki babuni, ciasto snikers. Na tydzień przed Bożym Narodzeniem...

 

Podobne przepisy

Ciasto wiewiórka

Jajka wybić do miski, utrzeć z cukrem i miodem...

Biszkopty z oliwkami

Na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpu¶ci, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki...

Tort hiszpański

Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wod±, postawić na ogniu, aż się r ...

Ciasto ¶liwkowo-gruszkowe

W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane ¶liwki. Zalać wod± z cukrem, postawić na ...

Wróć do listy przepisów