Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i zimne masło. Wysiekać. Gdy zrobi się kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek, do dołka dać chłodną śmietanę. Połączyć nożem, zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce (30 minut).
Następnie rozwałkować i przełożyć na dno tortownicy (natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą; przekładając ciasto pomagamy sobie wałkiem). Nakłuć widelcem i piec przez 10-15 minut w temp. 200 st. C.
Twaróg zmielić (dwa razy w maszynce do mięsa). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser oraz budyń. Wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie dodać do masy.
Na podpieczonym i wystudzonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki (skórą do dołu, by nie puściły zbyt dużo soku). Zalać masą serową. Wygładzić. Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Ostudzić.
Czekoladę rozpuścić nad gorącą kąpielą wodną. Połączyć z bitą śmietaną (czekoladę dodajemy małymi porcjami). Rozsmarować na wierzchu ciasta. Ozdobić startą gorzką czekoladą (przed ucieraniem dobrze jest ją schłodzić).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku: focaccia, risotto i sernik.
Banany obrać, położyć na talerzu, delikatnie pokroić na plastry. Kiwi obrać, pokroić ...
Deserowa wariacja na temat risotto...
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do ...
Ser i kartofle - niezwykłe połączenie;-)