
Jajka wymieszać z wod±, dodać cukier, zmiksować na wysokich obrotach. Pod koniec dodać m±kę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (26 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułk± tart±). Piec przez 20-25 minut w temp. 200 st. C. Po wystudzeniu dookoła ciasta ułożyć rurki (tak, by powstała palisada; dla lepszego efektu wizualnego rurki mog± być różnej wysoko¶ci).
5 łyżeczek żelatyny rozpu¶cić w 1/2 szklanki gor±cej wody, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładk± masę, powoli (aby się nie zwarzyło) dolać 350 ml ajerkoniaku oraz żelatynę. Szybko ubić ¶mietanę, wlać masę z ajerkoniakiem. Wszystko wymieszać i wylać na upieczone ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.
Rozpu¶cić 2 łyżeczki żelatyny w 2-3 łyżkach gor±cej wody, przestudzić i wymieszać z pozostałym alkoholem. Wylać na górę ciasta i ponownie odstawić na 2 godziny do lodówki. Na ¶rodku można położyć kilka orzeszków pistacjowych.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaproponuje mintaja zapiekanego pod kruszonk± chlebow±,...
M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder...
Gdy w domu nie mamy jeszcze robota...
M±kę poł±czyć z cukrem i wysiekać z zimnym masłem. Zrobić dołek, wlać ¶mietanę i zaro ...
Pod kruszonk±... Na m±ce orkiszowej!