Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zrobi się kogel-mogel, połączyć z serkiem. Ten kremowy ser powinien być wcześniej wyjęty z lodówki (co najmniej dwie godziny przed przygotowaniem deseru), by łatwo utarł się z żółtkami. Następnie, w bardzo dużej misce, ubić białka ze szczyptą soli (na sztywno). Pianę - za pomocą dużej drewnianej łyżki - delikatnie połączyć z masą serową.
Formę do pieczenia wysmarować masłem (duża blacha, najlepiej o wymiarach 26 x 38 cm) i wyłożyć herbatnikami. Ostrożnie nałożyć masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec przez ok. 1 godzinę w kąpieli wodnej - na blachę piekarnikową wystarczy nalać wodę.
Po upieczeniu dekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kuchnia fusion, czyli polędwiczki w pikantnym sosie imbirowym. Na deser...
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić ...
Jabłecznik w szkle...
Do garnka wlać wodę, dodać masło, roztopić. Posłodzić, dodać kakao. Podgrzewać 5-7 mi ...
Cukierniczy symbol Krakowa!