/ Przepisy / Krem z porów

Opis przygotowania

Białe części porów obrać z wierzchniej warstwy, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć, pokroić w półtalarki, zalać bulionem - tak, by płyn je przykrył. Gotować przez 30-40 minut.

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w zgrabną kostkę i ugotować z odrobiną soli.
Pory przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Dolać szklankę mleka. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia.

Dymkę opłukać, osączyć, posiekać razem ze szczypiorem. Białą część zrumienić na łyżce masła. Na talerz nałożyć ziemniaki, zalać kremem, udekorować smażoną dymką i posiekanym szczypiorem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 161
Ewa gotuje - odc. nr 161

Przepisy na Dzień Matki - wyśmienite tosty francuskie na śniadanie do łóżka,...

 

Podobne przepisy

Ocet na wzmocnienie

Antybiotyk z domowej apteki!

Domowy ajvar

Przysmak z Bałkanów!

Krem z pieczonego czosnku

Podany z pesto na jarmużu;-) A jeśli zapomnimy o boczku - będzie wege!

Chłodnik z żółtych pomidorów

Z melonem i papryką;-)

Wróć do listy przepisów