Kukurydzę obrać i ugotować (można użyć kukurydzy z puszki lub kupić już ugotowaną). Nożem odciąć ziarna.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło. Wrzucić paprykę, cayenne i kurkumę. Gdy przyprawy zaczną się karmelizować, dorzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i smażyć przez chwilę. Zalać wywarem jarzynowym. Dorzucić kukurydzę. Przyprawić świeżo startym imbirem. Przykryć i gotować przez 5-10 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Wlać mleczko kokosowe i zagotować. Przyprawić solą i lekko zakwasić sokiem z cytryny.
Na talerzu udekorować słodką papryką i kolendrą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa uwielbia grillować i imprezować na świeżym powietrzu. Z tego powodu...
Pomidory i cebulę pokroić w plastry. Wymieszać i odstawić na chwilę...
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...
Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...
Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!