Pomidory wrzucić do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (mniejsze w całości, większe pokroić na ćwiartki). Dodać obrane ząbki czosnku, obrane i przekrojone na pół szalotki oraz papryczkę chili pozbawioną nasionek - są najbardziej pikantne (jeśli nie chcemy uzyskać potrawy zbyt ostrej, dajemy tylko pół papryczki). Polać odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika na ok. pół godziny (temp. 200 st. C).
Po tym czasie przełożyć wszystko do malaksera. Wrzucić listki bazylii i tymianek. Dolać białe wino, doprawić solą i pieprzem, posłodzić. Zmiksować na gładki krem - jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, można dolać odrobinę bulionu jarzynowego.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku: krem z pieczonych pomidorów, gulasz zapiekany, na deser...
Smak C.K. kuchni w jednym kociołku!
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być ...
Lekko kwaśna, z dużą ilością warzyw;-)
Na boczku i frankfurterkach;-)