Pory pokroić w plastry. Czosnek posiekać. Podsmażyć w garnku na maśle. Przyprawić kurkumą, pastą curry i pieprzem. Zalać gorącym wywarem. Cukinie umyć i pokroić w półplastry. Wrzucić do garnka, przykryć i gotować do miękkości.
Zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić mleczkiem kokosowym. Zakwasić sokiem z cytryny i zagotować.
Podawać z pokruszoną fetą, posiekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek „Ewa gotuje” zacznie się od przyrządzenia błyskawicznej,...
Opcja bezmięsna, za to z leśnymi grzybami...
Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mni ...
Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) ugotować ...
A do tego grzanki...