Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonym wrzątku. W garnku roztopić masło i zeszklić na nim pokrojone w kostkę cebule. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek.
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i posiekać. Przełożyć do garnka. Wymieszać i podsmażyć. Zalać wodą lub wywarem jarzynowym. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Dorzucić śliwki suszone. Przykryć i gotować przez 45 minut.
Do zupy dodać ugotowane ziemniaki (wraz z wodą). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku „Ewa gotuje” autorka programu będzie zachęcać...
Francuska... kartoflanka? O nie - to coś wykwintnego!
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na maśle...
Cymesem nazywamy coś nadzwyczajnego. Tymczasem to marchewka duszona z bakaliami...
Pieczarkowa na włoszczyźnie...