Ziemniaki pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na maśle. Dorzucić pokrojone w półplastry cukinie. Po chwili dodać pora pokrojonego w półplasterki oraz posiekaną w piórka cebulę. Zalać wodą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przykryć i gotować do miękkości.
Zupę zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Podawać z grzanką. Udekorować posiekaną miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed tygodniem Ewa pokazała jak zrobić domowy syrop miętowy – w...
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę...
Z kluseczkami grysikowymi;-)
A do tego grzanki z mozzarellą i pesto na natce pietruszki;-)