Ziemniaki pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na maśle. Dorzucić pokrojone w półplastry cukinie. Po chwili dodać pora pokrojonego w półplasterki oraz posiekaną w piórka cebulę. Zalać wodą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przykryć i gotować do miękkości.
Zupę zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Podawać z grzanką. Udekorować posiekaną miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed tygodniem Ewa pokazała jak zrobić domowy syrop miętowy – w...
Zupa na czerwonym winie i czerwonej cebuli...
Na boczku i frankfurterkach;-)
Podany z pesto na jarmużu;-) A jeśli zapomnimy o boczku - będzie wege!
W sezonie grzybowym pozycja obowiązkowa! Pyszna zupa z kurkami, boczkiem i ziemniakami.