Do białek dodać sól i ubić, ale nie na sztywno. Porcjami, po łyżce, dodać cukier – cały czas ubijając. Wsypać cukier waniliowy. Zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać.
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (zrobić coś w rodzaju niewielkich gniazd). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100-110 st. C i suszyć przez 2 godziny. Po tym czasie wyłączyć i zostawić w środku na całą noc.
Udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Późna wiosna jest doskonałą porą na porządki w spiżarni i przygotowanie...
Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, śmietanę, ...
Owoce umyć i wyłożyć na papierowe ręczniki, by ociekły. Żelatynę zalać gorącą wodą. O ...
Jabłka i nektarynki pokroić w plasterki. Wrzucić do rondla. Dolać 2 łyżki wody, dusić ...
Przysmak z okolic Sieny;-)