
Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Sezam uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do robota i zmiksować. Dodać odsączony słonecznik, czosnek, ostrą paprykę i sok z cytryny. Wlać wodę i oliwę. Posolić i zmiksować. Dorzucić lód i zmiksować jeszcze raz (ten dodatek spowoduje, że pasta nie ściemnieje). Przełożyć do słoika i skropić oliwą. Można udekorować prażonym sezamem.
Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa bardzo lubi grzyby i często po nie sięga. Tym razem pokaże jak wykorzystać...
Cebulę obrać, zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem. Dorzucić makrelę (pozbawioną skó ...
Jajka wybić do miski, posolić i zmiksować ręcznym robotem. Dosypać mąkę, dolać ml ...
Świetny dodatek lub przystawka;-)
Przygotować kanapkę z masłem, chlebem i szynką. Pokroić na małe, kwadratowe lub prost ...